Ένα ημερολόγιο της τάξης μας, έτσι ώστε να μοιράζονται τα παιδιά μου με τις οικογένειές τους τις στιγμές που περνάμε στην παρέα μας! (Βασιλική Χατζηιωαννίδου)
Κυριακή 28 Ιουνίου 2020
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020
Δράσεις Helmepa - Προστατεύω τις θάλασσες!
HELMEPA
Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν
Μελετήσαμε σε εικόνες και στο διαδίκτυο την θαλάσσια τροφική αλυσίδα και την αναπαραστήσαμε στις ομάδες μας. Μάθαμε τι είναι το φυτοπλαγκτον και τι το ζωοπλαγκτόν.
Δημιουργήσαμε κύκλο –αλυσίδα Ηλιο-Φυτοπλαγκτον - Ζωοπλαγκτον –μυδι -μικρά ψάρια – μεγάλα ψαρια - κήτη. Όταν ένας εξωγενής παράγοντας αποσπά κάποιο μέλος, η υπόλοιπη αλυσίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
«Δεν πρέπει να σπάει η αλυσίδα, γιατί τότε όλος ο θαλάσσιος κόσμος θα καταστραφεί»
· Φυσικές διεργασίες
Οι ωκεανοί λαμβάνουν και χάνουν νερό σε μια συνεχή διαδικασία μέσω του υδρολογικού κύκλου όπου ο ήλιος ζεσταίνει την επιφάνεια της θάλασσας, το νερό εξατμίζεται και οι υδρατμοί αυτοί μεταφέρονται ψηλά δημιουργώντας τα σύννεφα. Όταν τα σύννεφα ταξιδέψουν σε ψυχρές περιοχές οι υδρατμοί συμπικνώνονται και πέφτουν ως βροχή, χαλάζι, χιόνι στο έδαφος, στις λίμνες, στα ποτάμια και κυρίως στη θάλασσα. Ο κύκλος του νερού.
Δραματοποιήσαμε τον κύκλο του νερού «Το ταξίδι μιας σταγόνας»
Κάναμε το πείραμα για τον κύκλο του νερού
Φτιάξαμε σύννεφο στην ταξη μας, φτιάξαμε και βροχή
Τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν ζεστό νερό από τον Ισημερινό προς τους πόλους και αντίστροφα. Κάναμε το προτεινόμενο πείραμα στη ¨γωνιά των παιδιών» και καταλάβαμε καλύτερα πώς δημιουργούνται τα θαλάσσια ρεύματα.
Γράψαμε και μια δική μας προσωπική δέσμευση για την προστασία μας από τον ήλιο τώρα το καλοκαίρι που ως τουρίστες θα χαιρόμαστε τις ομορφιές της θαλασσας
Υπεραλλίευση
Τα ψάρια αποτελούν μια πολύ πλούσια σε πρωτεϊνη διατροφή και όλα τα παιδιά γνωρίζουν πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας. «Για να έχουμε γερά ματάκια, κυρία». Μιλήσαμε για τους ψαράδες, για την αλιεία αλλά και για την υπεραλίευση. «Δεν γίνεται ο καθένας μόνος του να ψαρεύει τα ψαράκια, και ειδικά τα μικρά μωράκια ψαράκια, γιατί έτσι θα τελειώσουν και μετά δεν θα έχουμε»
Φτιάξαμε ένα κρυπτόλεξο για τα ζωάκια της θάλασσας!
· Απειλή από πλαστικά
Καθημερινά κάνουμε καταμέτρηση των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε και είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Παιχνίδια, τάπερ, παγουρίνα, σακούλες. Ο προβληματισμός μας είναι καθημερινός. Κάποια είδη είναι απαραίτητο να είναι πλαστικά αλλα αρκετές φορές μπορούμε να το αντικαταστήσουμε από άλλες λύσεις.
1ον χρησιμοποιούμε υφασμάτινες τσάντες. Κάθε παιδί επιμελήθηκε την δική του οικολογική υφασμάτινη επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα
2ον Ανακυκλώνουμε τα πλαστικά είδη Μαθαίνουμε πόσο καταστροφικά μπορεί να είναι τα πλαστικά όταν βρεθούν στις θάλασσες. Κίνδυνος για τις χελώνες καρέτα καρέττα, για τα δελφίνια, για τις φαλαινες κτλ..
· Κλιματική αλλαγή
Μιλήσαμε για το τι σημαίνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου παιχνίδι, είδαμε βίντεο, προβληματιστήκαμε για το τι θα συμβεί αν λιώσουν οι πάγοι στους πόλους τόσο για τα είδη ζώων που ζουν εκεί όσο και για τους ανθρώπους στις τριγύρω κατοικημένες περιοχές αλλά ακόμη και περιοχές όπως η χώρα μας που είναι λίγο πιο μακρυά.
Κάναμε ένα πείραμα. Δημιουργήσαμε ένα παγόβουνο δίπλα σε ένα χωριό και παρατηρήσαμε τι συνέβη όταν το παγόβουνο άρχισε να λιώνει σιγά-σιγά.
· Ξενικά είδη
Μιλήσαμε για τα ξενικά είδη, τι σημαίνει ο όρος, πώς μετακινούνται στις θάλασσες κτλ με τη βοηθεια του διαδικτύου και δραματοποιήσαμε χωρισμένοι σε 2 ομάδες τα ξενικά είδη και τους αυτόχθονες. Όταν εισέρχονται τα ξενικά είδη, το φαγητό (φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν) εξαφανίζεται και δεν αρκεί για να τραφούν όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί. Διαταράσσεται η αλυσίδα.
Συνθέσαμε σε ένα ποστερ τις πληροφορίες που βρήκαμε για τα ξενικά είδη όπως ενημερωθήκαμε από την Helmepa, για τον λαγοκέφαλο, το λεοντόψαρο, το μύδι ζέβρα και το φύκι δολοφόνο και ενημερώσαμε και την διπλανή τάξη.
· Ανακύκλωση
Μιλήσαμε για την ανάγκη της ανακύκλωσης. Ανακύκλωση κάνουμε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς στους κάδους που έχουμε στο σχολείο μας. Κάδος κομποστοποίησης, πλαστικού, μπαταριών και κάδο για τα καπάκια.
Κατασκευάζουμε διάφορες κατασκευές με υλικά που δεν πετάμε αλλά ανακυκλώνουμε με αυτόν τον δημιουργικό τρόπο.
Παίζουμε το παιχνίδι διαχωρίζοντας τα σκουπίδια από τα ανακυκλώσιμα είδη
· Ναυτιλία και ασφάλεια στη θάλασσα
Είναι σημαντικό να τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για να έχουμε καθαρές θάλασσες και ωκεανούς για όλους μας. Κάναμε το πείραμα πετρελαιοκηλίδας όπου τα παιδιά προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να καθαρίσουν τη θάλασσα από την πετρελαιοκηλίδα κατανοώντας πόσο πολύ δύσκολο είναι.
· Ατομική ευθύνη
Μελετήσαμε την αφίσα της Helmepa και προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τον χρόνο διάλυσης των απορριμμάτων στη θάλασσα.
Παίξαμε το παιχνίδι με το ψάρεμα των σκουπιδιών και φωνάξαμε το σύνθημα «Αλλάζουμε συνήθειες για να σώσουμε τις θάλασσες» και «Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»
· Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση τοπικής κοινωνίας
Το σύνθημα του γλάρου της Helmepa «Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» έγινε πλέον και δικό μας.
Αναλογιστήκαμε όλες τις δράσεις μας, αξιολογήσαμε το τι μάθαμε, τι ξέραμε πριν και τι ξέρουμε τώρα. Δεσμευτήκαμε πως θα μεταφέρουμε το μήνυμα σε όλους και πήραμε τις κονκάρδες ως επιβράβευση που τώρα είμαστε εθελοντές του περιβάλλοντος και της Helmepa ή αλλιώς όπως λένε τα παιδιά “βοηθοί του γλάρου της Helmepa”